Menstruáció

Menstruáció és cikluss

« Vissza CIKKEK

Hozzáadva július 26, 2013

A ciklusra vonatkozó információk

  • NézettségIkonja 44655
  • HozzászólásokIkonja. 0
ÉrtékelésiCsillagokIkonja

Milyen gyakran jelenik meg a havi vérzés?
A rendszeres menstruációs ciklus 20-tól 35 napig tarthat. A ciklus átlagos hossza 28 nap.

Hogyan használjuk a naptárat, hogy meghatározzuk, mikor kezdődik el a menstruáció?
Jó ötlet, ha a havi vérzés elejét és végét feljegyezzük a naptárban. A legkönnyebb bekarikázni azokat a napokat, amikor a vérzés előfordul. Mindenesetre, amikor megjelenik a vérzés, ne feledd el feljegyezni. Néhány ciklus után egy bizonyos ismétlődést vehetsz észre, ami lehetővé teszi, hogy meghatározd a ciklusaidat valamint azt, hogy megjósold, körülbelül mikor várhatod a következő vérzést. Ha amiatt aggódsz, hogy a havi vérzésed váratlanul jön meg, a biztonság kedvéért használj Always egészségügyi betétet.  

A havi vérzések miért rendszertelenek egyes lányoknál?
Amint már tudhatod, a nők 20-35 naponként menstruálhatnak. Ha a havi vérzés 20 napnál gyakrabban, vagy 35 napnál ritkábban jelenik meg – akkor azt mondjuk, hogy az rendszertelen. Több olyan tényező létezik, amelyek a rendszertelenség okai lehetnek. A stressz, erős érzelmek, az életmód hirtelen változása, de akár bizonyos gyógyszerek is nagy hatással lehetnek a ciklusod gyakoriságára. Gyakran a rendszertelen havi vérzés azon fiatal nőknél fordul elő, akiknél most kezdődik a menstruáció. Néha a ciklus elkezdődik, félbeszakad, majd ismét elkezdődik. Az is előfordul, hogy havi vérzésed van, majd a következőre hat hónapig vársz. Ebben nincs semmi nyugtalanító. Amíg a tested nem alkalmazkodik a ciklusodhoz, a havi vérzés kiszámíthatatlan lehet. Később rendszeressé kell válnia. Ha nem történik így, fordulj orvoshoz. Ne feledd el azonban, hogy amikor a havi vérzésed rendszeressé válik, a ciklusod hossza hormonális okokból kifolyólag továbbra is változó lehet.

A tablettáknak van-e valamilyen hatásuk a vérzésre?
A vérzés intenzitása általában változni szokott a fogamzásgátló tabletták szedésekor. A nők többségénél gyakori, hogy ilyenkor a vérzések kevésbé intenzívebbé válnak.

A nagyobb testsúlycsökkenés hatással van-e a menstruációs ciklusra?
Ez lehetséges. Egyes nők észreveszik, hogy a testsúlycsökkenésük megváltoztatja a menstruációs ciklusukat.

Igaz-e az, hogy a stressznek hatása lehet a menstruációra?
Igen. A menstruációra hatással lehetnek az érzelmeid vagy a napirendedben bekövetkezett változások, az utazás vagy dolgozatra való készülés. Ha a havi vérzésed továbbra is rendszertelen marad (az első menstruációd pedig már több mint egy évvel ezelőtt volt), orvoshoz kell fordulnod.

Az étrendnek van-e valamilyen hatása a menstruációra?
A megfelelő étkezés a fejlődés és jó közérzet egyik alapfeltétele, ezért minél kiegyensúlyozottabb és egészségesebb az étrended, annál jobban érzed magad. Közvetlenül a havi vérzés előtt jó, ha kerülöd a koffeint, sót és szénsavas italokat, főleg a diétásakat.
Használd a menstruációs kalkulátort, hogy többet tudhass meg az egyéni ciklusodról!

Bezár
 
 
0
az eddigi hozzászólások
Tisztán és frissen 8 órán keresztül
A természet kicselezése
Nézd meg, hogy a többi lány mit kérdezett a menstruációval kapcsolatban.
Nézd meg, hogy a többi lány mit kérdezett a menstruációval kapcsolatban.
A mai gyors felmérés
Kvíz  Menstruáció
Kvíz  Menstruáció.
Kvíz - Menstruáció
bbblink